Remko Harms

Een nieuw begin voor Remko Harms

“Leuk he, wat God allemaal voor mij in petto heeft?”

 

Remko Harms, u kent hem vast nog van ons voorjaarsconcert in 2012. Hij is één van de zangers van LA The Voices. Ook hij staat voor een nieuw begin. Nadat Gordon besloot te stoppen met LA The Voices, brak een heftige tijd aan voor de overgebleven Voices. Er wachtte hen een nieuwe start. Remko begon nog iets nieuws: zijn eigen bedrijf JouwDroomHaar, een bedrijf voor haarstukken en make-overs. Remko Harms over zijn nieuwe begin en Gods rol daarin.

Door Wimke van der Vaart

Een nieuw begin, dat is vast niet zonder slag of stoot gegaan…
“Er is een hoop gebeurd. Het is geen gemakkelijke tijd geweest, nadat Gordon is weggegaan. Of het nu om relaties gaat, of om werk, als iets eindigt, doet het altijd pijn. Maar vanuit die pijn kun je helen. En dan kun je weer openstaan voor de toekomst. Al is die toekomst doodeng: zouden we het redden zonder Gordon? Hij is toch de man die de media aanspreekt, en ja, het gaat allemaal om TV hè. Je moet gezien worden, dat is gewoon zakelijk van belang. Dus zouden we het wel redden met zijn vieren?
In deze spannende tijd kwamen echter ook andere kwaliteiten bovendrijven. Het blijkt dat ik mijn hoofd onder druk goed koel kan houden. De anderen zeiden dat ze daar veel aan hadden. “Jij blijft zo rustig, Remko.” Ik laat me niet gek maken. Grappig, want eigenlijk ben ik best wel driftig van aard. Ik wil altijd opschieten, doorgaan. Maar door mijn geloof ben ik ervan overtuigd dat alles met een reden gebeurt en ervaar ik dat ik hand in hand loop met God. Dat is er gaandeweg zo ingeslopen en die rust zit nu in mijn lijf. Daardoor kon ik goed met de onwetendheid leven.
Het afscheid van Gordon kwam voor ons ook niet helemaal onverwacht. We konden niet zoveel optreden als we wilden, omdat Gordons drukke agenda dat niet toeliet. Dus het voelde ook goed dat we allemaal onze eigen weg konden gaan. Nu we met z’n vieren verder gaan, hebben we alles uitgesproken en opnieuw hele heldere afspraken gemaakt. Wij groeien steeds meer naar elkaar toe en er ontstaan weer mooie nieuwe dingen.”

Je bent ook met JouwDroomHaar begonnen; je geeft mensen een make-over. Vanwaar dit nieuwe begin?
“Ook dat is altijd wel een droom geweest. Toen ik studeerde aan het conservatorium in Tilburg, deed ik altijd al het haar en visagie van mijn vrienden. Dat is daarna ook zo gebleven. Het leuke aan haar is: niemand verandert zo erg qua uiterlijk als door zijn kapsel. Zodra iemand tijdens een make-over een minuut stil zit, beginnen de levensverhalen. Mensen gaan allemaal met een glimlach de deur uit. Ook een soort ‘nieuw begin’.
Wat ik er ook leuk aan vind, is dat ik zelf het team samenstel. Zo werk ik met mensen die ik uitkies. Ik moet al een hele hoop dingen doen omdat het zakelijk is. Als ik werk, staat er altijd een camera op. De musicalwereld is een klein wereldje. Het is fijn om ook met mensen te werken die ik zelf uitkies, die dicht bij me staan. Je hebt dan op een andere manier contact.”

Wat is het verschil?
“Er is geen verschil in hoe ik ben, maar wel in hoe mensen op je reageren. Het grootste compliment dat ik krijg, is als mensen zeggen: “Je bent niet anders geworden dan hoe ik je achter de camera ken.” Dat heb ik ook altijd gehoopt, en dat is dus gelukt. Maar toch heeft het mij zo geschokt hoe erg mensen een mening hebben als je in de picture bent! Om je een leuk voorbeeld te geven: In een winkel gingen we onze nieuwe single presenteren. Er was geen tijd voor visagie en er was slecht licht. Na afloop ben je benieuwd naar de reacties en dan zegt iedereen: “Wat zien jullie er slecht uit.” Niet: “Wat een mooi liedje”, nee, “Zijn jullie moe?”. Daarom vind ik het op een podium ook prettig om er goed uit te zien, goed in de make-up te zitten en mijn kapsel piekfijn te maken. Je geeft zoveel weg.”

Je had het over je eigen weg gaan: hoe weet je wat die weg voor jou is?
“Dat is echt een weg van naar jezelf leren luisteren. Nu op mijn eenendertigste is dat ook heel anders dan toen ik twintig was. In de tijd dat ik meedeed aan Op zoek naar Joseph (TV-programma waarbij in competitie gezocht werd naar een nieuw musicaltalent, red.) en een ander management de dingen regelde, is er voor mij gevoelsmatig veel mis gegaan. Nu kan ik beter luisteren naar wat ik nodig heb. Zo plan ik bijvoorbeeld nooit iets in de ochtend. Waar Gordon een ochtendmens is en om 6 uur ’s ochtends al opstaat om van alles te doen, doe ik voor 12 uur ’s ochtends alleen maar dingen voor mezelf: naar de sportschool, een uur in bad of een film kijken. Vervolgens werk ik tot na middernacht. Daar voel ik me veel beter bij.”

Het lijkt allemaal heel soepel te gaan: je doet mee aan het tv-programma Op zoek naar Joseph, wordt voor andere musicals gevraagd, staat uiteindelijk in juni dit jaar met niemand minder dan Barbra Streisand op het podium…
“Leuk hè, wat God allemaal voor mij in petto heeft! Ik heb bewust gedacht toen ik eruit moest met Op zoek naar Joseph: ‘Dan zing ik mijn eindlied zo, dat ik er echt met een gigantische knaller uitga.’ Dat heeft gewerkt. Binnen een week had ik een platencontract! Vanaf dat moment is er zoveel gebeurd..
En een paar maanden geleden stond ik inderdaad met Barbra Streisand op het podium! Sta je daar met een vrouw die in haar hele leven misschien maar 100 concerten heeft gegeven… Jan van den Bosch speelde daarin nog een rol. En dirigent Marcel Koning, die ik natuurlijk van het Hour of Power concert kende. Hij was betrokken bij de dirigenten van Barbra Streisand, en toen hij hoorde dat ze nog een tenor zochten, zei hij: “Je moet Remko Harms hebben, dat is mijn absolute nummer 1 in Nederland.”
Dat moet je ook gegund zijn. Je moet een beetje een leuk mens zijn, wil je in Nederland succes hebben. Goed zijn voor je medemens is in de bijbel een basisprincipe en ik merk keer op keer dat het in het leven ook zo werkt. Anderen behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden.”

Geloof je dat God je weg daarin leidt, ook op de momenten dat je opnieuw moet beginnen?
“Ja, ik plan eigenlijk niets. Dat is juist zo mooi! Ik droom, ik spreek mijn dromen uit en dan laat ik het los. Dan leg ik het in de handen van God. En gebeurt het dan niet, dan is het dromen op zich al leuk. Hij heeft me dit talent gegeven, dan is het logisch dat ik er ook iets mee doe. Ik wil altijd groeien. Dat doe ik door te studeren. Ik meet mezelf niet aan anderen, aan niemand! Hoe meet je succes? Hoeveel je verdient? Hoeveel mensen je van gezicht kennen? In hoeveel landen je optreedt? Als ik mezelf maar verbeter, als ik elke dag maar beter wordt.
Ook ben ik gezegend met ouders die me in alles steunen. Ze reden me overal naar toe, audities, optredens, bedenk het maar. En al kan ik nu zelf rijden, als het nodig is, staan ze nog steeds voor me klaar. Ik ontvang veel input vanuit de gospelmuziek. Daar is in Nederland helaas geen brood mee te verdienen, daarvoor is ons land te klein. In Amerika hebben ze hele hitlijsten voor de gospel, het is daar echt een branche. Misschien wordt dat het ooit nog eens. Dat is wel waar mijn hart ligt.”

Welke andere nieuwe dingen wil je nog zien ontstaan?
“Zingen met Celine Dion en misschien een show opzetten in Las Vegas. Ik was eind juli bij de première van de film over de pianovirtuoos Liberace: een geweldige showman, extravagant en flamboyant. Zo’n chique avondvullend programma zou ik willen opzetten. Dus ik spreek deze dromen uit, leg het bij God en laat me wel weer verrassen.”

HOOPmagazine september 2013 met als thema ‘Een nieuw begin’ - met toestemming overgenomen